A Gólyahír segített, újszülöttet mentett meg

A Gólyahír Egyesülettõl egy többgyermekes terhes családanya fájásai kezdetekor kért segítséget. Az asszony nemrégiben egy megyehatáron túli kórházban megszülte gyermekét, majd nyílt örökbefogadás után új családjához került a csecsemõ.

Kisalföld.hu /2003.11.20./

Szülési fájdalmakkal kereste fel védõnõjét az a többgyermekes megyebeli asszony, aki titokban tartotta terhességét, s környezete sem vette észre növekvõ pocakját. Emlékezett arra, hogy lapunkban olvasott már a krízishelyzetben lévõ anyák segítésére alakult Gólyahír Egyesületrõl, s védõnõjén keresztül jutott el az egyesülethez. Már az elõfájások stádiumában járt az anya, amikor telefonon felhívta a megyei gólyahírnököt, a dunaszigeti Stencinger Noémit.

Könnyû szülõket találni

– Azonnal vonatra ültettük, és egy, a megyehatáron kívül esõ kórházba vittük, hogy a szülés titokban is maradhasson – mondta a gólyahírnök. – Két nap múlva megszült az anya, s egészséges kisfiút hozott világra. Mivel nem akarta a picit megtartani, nyílt örökbefogadási eljárás keretében a várólistán sorra kerülõ családot értesítettük a hirtelen jött lehetõségrõl. Ilyenkor a két családot megismertetjük egymással, s ha mindenkinek szimpatikus a másik fél, akkor gyorsan intézõdhet az örökbefogadás.

Nem tetszett a kisbaba

Most egy ritka eset történt: a gyermekre váró családnak nem tetszett a kisfiú. Ezért másik szülõket kerestünk, akik örömmel vállalták a csecsemõ felnevelését, s néhány napja már náluk is van a gyermek. Egyébként általában nagyon könnyû új szülõket találni a kicsiknek: a fogyatékos, betegségben szenvedõ és a kisebbséghez tartozó apróság sem marad örökbefogadók nélkül. Olyan eset is elõfordult Magyarországon, hogy egy szívbeteg gyermeket hazavitt egy orvos házaspár, az édesapa megmûtötte, s azóta is együtt van a boldog család. A megyében élõ családanyát aztán a szülés után hazakísértük, s azóta is gyakran felkeressük.

Két ingyenes szervezet

– Sajnos ez elõtt az eset elõtt egy terhes anya jelentkezett nálunk, ám már szinte közvetlenül a szülés elõtt, így nem tudtunk neki segíteni. Tevékenységünk más feladatokra is kiterjed: kelengyéket postázunk rászorulóknak, tanácsokkal látjuk el a hozzánk fordulókat, sõt, szükség esetén otthonba jutásukat is segítjük. Az országban mindössze két olyan krízishelyzetben lévõ anyákkal foglalkozó szervezet van, mely képzett szakemberekkel, hivatalosan mûködik. A Gólyahír Egyesület és az Alfa Szövetség ráadásul minden rászorulónak térítésmentesen segít – mondta Stencinger Noémi.

CSÉFALVAY ATTILA