----/--/-- --:--:--

686 élet
686 pótunokája van Mórucz Lajosnénak. A Gólyahír Egyesület elnöke éjjel-nappal bárhová útnak indul, ha egy gyermek életét kell megmenteni.

Sajtótájékoztató 2013-12-07

Ezer Élet
Mórucz Lajosné a védőnők felelősségéről, a legendás mobilról és a Gólyahír híréről

Beszélgetés Mórucz Lajosnéval, 1. rész
Blogomban szeretném bemutatni a hazai örökbefogadás fő szereplőit. Mórucz Lajosné – ahogy mindenki hívja, Gabika – a Gólyahír Egyesület elnöke. A Gólyahír az egyik legnagyobb nyílt örökbefogadást közvetítő civil szervezet, fennállása alatt 700 gyermeket adtak örökbe. Az elnökkel az egyesület százhalombattai irodájában beszélgettem.

Beszélgetés Mórucz Lajosnéval, 2. rész
Mórucz Lajosné a Gólyahír Egyesület, az egyik legnagyobb nyílt örökbefogadást közvetítő civil szervezet elnöke. Az interjú első részében az egyesület munkájáról, az örökbefogadókról és a hat hetes meggondolási időről beszélgettünk. Most az örökbeadókról és a Gólyamese című dokumentumfilmről lesz szó.

Tizennégy év – ezer élet : Tizennégy éves a Gólyahír Egyesület
Március 11-én tizennégy éves a - védőnők, szociális munkások, és örökbefogadó szülők által alapított - Gólyahír Egyesület. Kérjük, ismerkedjen meg önként vállalt, munkaidőnk mellett, szabadidőnk terhére végzett tevékenységünkkel. Munkatársaink állnak a sajtó rendelkezésére. A mi példánk igazolja: a sajtó sokat tehet azért, hogy ne legyen több csecsemőgyilkosság Magyarországon!

Módosult a szabályozás: kötelezővé tették az utánkövetést
Az új Ptk. hatályba lépésével nyílt örökbefogadás esetében is hat hétig meggondolhatja magát a vér szerinti anya. Az gyerekre váró szülők közül többen attól félnek, hogy megszeretik a picit és elveszik tőlük, de attól is tartanak, hogy zsarolni fogják őket. Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke szerint a hathetes gondolkodási idő biztosítása senkinek nem jó, mert a gyerek érdeke, minél hamarabb kialakulhassanak a kötődései azzal a személlyel, aki fel fogja nevelni.

Arcvonások: Mórucz Lajosné védőnő
A portrésorozat ismert személyiségeket vagy a hallgatók előtt eddig még ismeretlen embereket mutat be. Az Arcvonások csütörtöki vendége Mórucz Lajosné védőnő lesz.

Bár már nyugdíjas és nem dolgozik aktívan védőnőként, mégis csecsemőkkel foglalkozik. A krízis helyzetbe került anyák megmentésével és örökbefogadással foglalkozó Gólyahír Egyesület elnöke. Az egyesület most volt 14 éves és ez alatt 690 gyerek örökbefogadásánál segédkeztek.

Egy ÉLETETADÓ levele
Az engedélyével teszem közzé.

Interjú életetadókkal
Megszülöm, aztán örökbeadom

Miért mond le valaki a gyerekéről? Az örökbeadó anyákról keveset tudni, ritkán állnak a nyilvánosság elé. Ma három olyan terhes nővel beszélgettem, akik erre készülnek. Niki (14), Melani (18) és Rita (24) a terhesség 7.-8. hónapjában vannak, állapotukat titkolják, csak a legszűkebb családjuk tud róla (nevüket megváltoztattam).

A gyerek sorsáról mindhárman nyílt örökbeadással terveznek gondoskodni (ilyenkor örökbeadó és örökbefogadó ismerik egymást).

Levél a webmesternek